Binnenspouwbladen wat zijn dat voor wanden?

Binnenspouwbladen

Binnenspouwbladen Hout HSB Houtskeletbouw Elementen Leverancier Wanden

HSB binnenspouwbladen

Binnenspouwbladen worden vaak prefab geleverd en gemaakt van Houtskeletbouw. De HSB elementen worden onder ideale omstandigheden geproduceerd. Doordat er tussen de element isolatie wordt geplaatst kan er zeer slank worden gebouwd. De elementen worden meestal voorzien van glaswol isolatie. Glaswol isolatie heeft als voordelen dat het relatief goedkoop is en het makkelijk te verwerken is omdat het op rollen geleverd wordt. Naast de glaswol isolatie kunnen de elementen ook voorzien worden van andere isolatiematerialen zoals, steenwol, cellulose, houtwol, vlas, hennep of schapenwol. Deze isolatiematerialen zijn anders geprijsd dan de voordelige glaswol.

De binnenspouwbladen worden aan de binnenzijde voorzien van een dampremmer. Hierdoor kan leefvocht wat alle mensen produceren, niet in de constructie komen. Het is van belang dat de dampremmer zo ver als mogelijk naar de warme zijde wordt geplaatst. De wanden worden meestal afgewerkt met fermacell beplating. Gipsplaat behoort ook tot de mogelijkheid. Het is dan wel verstandig om hierachter een OSB plaat of multiplex plaat te bevestigen. Het is dan niet van belang waar de regels lopen. De gipsplaat kan rechtstreeks tegen de beplating aan gemonteerd worden. Mocht de bewoner er een schilderij of foto aan willen ophangen dan geeft dit ook wat meer body.

 

Voordelen binnenspouwbladen

Houtskeletbouw is een relatief goedkope en snelle bouwmethode. Dit geld ook voor wanden van bijvoorbeeld woningen of torenflats. Deze gebouwen worden vaak gemaakt van een betoncasco. Dit betoncasco verzorgt de constitutieve functie en is eigenlijk het skelet van een woning of gebouw. Deze casco's hebben zijden waar geen beton zit. Hier wordt als deksel vaak een binnenspouwblad van hout op gemonteerd. Omdat de isolatie al in het element zit kan er slank gebouwd worden. Tevens kunnen de kozijnen al worden ingebouwd in de fabriek.

De elementen worden op de bouwplaats in een razend tempo gemonteerd waardoor het gebouw snel wind en waterdicht is. De binnenspouwbladen worden vaak bevestigd op J-ankers. Deze worden op de betonvloer gemonteerd. Op het J-anker zit een rubber. Dit rubber valt in de sponning aan de onderzijde van het houtskeletbouw binnenspouwblad. Aan de zij- en bovenkant worden hoekankers gemonteerd voor de windbelasting. De h.o.h. afstand hangt van een aantal aspecten af, zoals het windgebied, gebouwhoogte en grootte van het wandelement. 

 

Rc Waarden binnenspouwbladen

In de calculatie en verkoop fase wordt beoordeeld welke opbouw de binnenspouwbladen moeten krijgen. Dit wordt beoordeeld aan de hand van bestek, tekeningen en EPC berekening. Om de gevraagde Rc waarde toe te passen bij het prefab binnenspouwblad dient er genoeg ruimte te zijn voor het pakket. Hoe hoger de Rc waarde hoe dikker het pakket zal worden. De meeste binnenspouwbladen kunnen gewoon met glaswol worden uitgevoerd. Bij de Rc waardes vanaf 6,0 en hoger wordt naïsolatie toegepast. Dit is een hoogwaardige isolatieplaat van bijvoorbeeld Kooltherm welke over het element wordt bevestigd. Het huidige bouwbesluit bepaald aan welke minimale Rc waarde het prefab spouwblad in ieder geval moet voldoen.

Voor een overzicht van alle Rc waarden van een binnenspouwblad klik hier.

 

Kozijnsparingen

In de meeste binnenspouwbladen zitten kozijnsparingen. Deze kozijnsparingen zorgen ervoor dat het kozijn uiteindelijk kan worden geplaatst in het element. Door het toepassen van kozijnsparingen in het HSB element wordt de constructie doorbroken. Aan weerszijden van de sparing zal extra hout moeten komen om de windbelasting op te vangen. Daarnaast komt boven de kozijnsparingen een houten of stalen latei. Dit is afhankelijk van de situatie, hoogte en windgebied. Bij de meeste prefab binnenspouwbladen is het prima in hout op te lossen. In de sparingen kunnen de kozijnen prefab gemonteerd worden. Houten, kunststof en aluminium kozijnen worden ingebouwd. Bij kunststof en aluminium kozijnen dient er een multiplex stelkozijn in de sparing te worden aangebracht. Hieraan wordt het kozijn bevestigd. Houten kozijnen worden met de spouwlat bevestigd aan het element.

 

Suskastsparing

Een suskast is een ventilatierooster met een verhoogde geluidwering. Suskasten worden toegepast in binnenspouwbladen waarin een gebouw natuurlijk wordt geventileerd en onderhevig is aan een geluidsbelasting door bijvoorbeeld wegverkeer, railverkeer of industrie. De extra geluidwering wordt verkregen door de lucht langs absorberende materialen te leiden, die een deel van de geluidenergie absorberen. De suskast wordt gekenmerkt door de relatie tussen de geluidwering en de maximaal te behalen ventilatiecapaciteit. Hoe hoger de geluidsisolatie, hoe kleiner of langer de spleet, hoe lager de ventilatiecapaciteit. Suskasten kunnen geplaatst worden op het glas, op het kozijn, of worden weggewerkt achter het binnenspouwblad. In het laatste geval is alleen een spleet zichtbaar tussen het kozijn en het metselwerk. Suskasten worden over het algemeen fabrieksmatig geproduceerd, maar zijn ook in het werk te maken (de bouwkundige suskast).

Prefab Binnenspouwblad Houtskeletbouw HSB Elementen

Het HSB tekenwerk

Na opdracht wordt begonnen met de engineeringsfase voor het uitwerken van de prefab wanden. Dit is specialistisch werk wat gebeurd door ervaren houtskeletbouw tekenaars. (De ontwikkelende) aannemer levert de DWG (Autocad), Tekla, Revit of andere CAD bestanden aan bij de desbetreffende HSB binnenspouwbladen leverancier. De tekeningen worden vervolgens 2D en 3D uitgewerkt en naar de aannemer gestuurd voor controle. De aannemer kan op het tekenwerk opmerkingen en aanpassingen plaatsen. Als alles akkoord is bevonden kunnen er productie tekeningen worden. Hierna word overgegaan tot productie waarbij eerst alle materialen moeten worden besteld. Het tekentraject kan ook in een zogenoemd BIM traject worden uitgevoerd. BIM is de oplossing die maakt dat alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal 3D model. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn werken met dezelfde informatie en zien dus van elkaar wat er gebeurt. De informatie is dan ook continu beschikbaar en altijd actueel.

 

Het prefab productieproces

Nadat de productietekeningen zijn gemaakt en alle materialen zijn besteld, kunnen de binnenspouwbladen geproduceerd worden. De wanden worden in elementen geleverd omdat dit voor transport en handeling nodig is. De productie vindt plaats in geconditioneerde omstandigheden waardoor de HSB binnenspouwbladen de optimale kwaliteit behouden. Het productieproces is zo veel mogelijk geautomatiseerd. Zo worden de kosten laag gehouden en kan er snel geleverd worden. In het midden van de productiestraat staan kanteltafels welke het element omkeren voor de bewerking aan de ander zijde van het binnenspouwblad. Aan het einde van de productielijn worden de elementen ingepakt en klaargemaakt voor transport.

 

Waarom Houtskeletbouw Binnenspouwbladen?

Prefab binnenspouwbladen zijn de ideale manier om een woning of gebouw van een eerste schil te voorzien. Nadat de binnenspouwbladen geplaatst zijn kunnen de metselaars het metselwerk buitenblad optrekken. Tussen het binnenspouwblad en het metselwerk blijft ruimte zitten. Dit wordt een spouw genoemd. Er worden spouwankers op het element bevestigd welke worden ingemetseld tussen het metselwerk. Zo heeft het buitenblad voldoende sterkte om winddruk op te kunnen vangen. In de spouwzijde ontstaat een natuurlijke trek waardoor het houtskeletbouw element voldoende wordt geventileerd. Zo blijft het hsb binnenspouwblad jaren geconditioneerd.

 

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via ons contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen