Binnenwanden van HSB in nieuwbouw project?

Binnenwanden

Binnenwanden Houtskeletbouw Prefab HSB Metal Stud

Houtskeletbouw Binnenwanden

Binnenwanden worden gebruikt in de houtskeletbouw als scheidingswanden in  woningen en gebouwen. De binnenwanden kunnen op vele manier worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld met metal stud en van lijmblokken. Maar houtskeletbouw wanden zijn wel de meest bekende bouwwijze waarmee de scheidingswanden worden gemaakt. De wanden zijn licht en duurzaam en kunnen makkelijk prefab in de fabriek gemaakt worden. De wanden bestaan uit een houten frame met daartussen glaswol isolatie. Andere isolatiematerialen zoals steenwol, houtwol, cellulose of vlas kan ook worden gebruikt. De meeste prefab leveranciers gebruiken echter glaswol. Dit komt omdat het voordelig is en makkelijk is om aan te brengen. De hsb binnenwanden kunnen in de fabriek worden voorzien van wandcontactdozen. De leidingen zijn dan al prefab aangebracht en worden naar boven of beneden geleid. Gebruikelijk worden ze naar boven geleid om aangesloten te worden op de elektraleidingen welke in het plafond zullen worden aangebracht. De installateur hoeft kan met een trekveer de draden in de leidingen aanbrengen. Maar steeds vaker worden de draden ook al prefab aangebracht. Meestal zijn de leidingen voorzien van een fase-, aarde- en nuldraad.

 

Houtskeletbouw Binnenwanden

De binnenwanden van woningen uit houtskeletbouw zijn thermisch en akoestisch geïsoleerd voor het perfecte wooncomfort. Daarnaast bepalen de wanden mee de structuur van het gebouw en zorgen ze voor een verhoging van de schijfwerking van een gebouw. Dat wil zeggen dat de hsb binnen-wanden voor stabiliteit zorgen van de woning of gebouw. De wanden dienen dan wel voorzien te zijn van beplating of constructieve beschieting. De wanden kunnen makkelijk dragend worden uitgevoerd. De vloervelden kunnen worden afgedragen op de dragende binnenwanden. Ook is het eenvoudig om een uitsparing te maken voor bijvoorbeeld een gelamineerde ligger of stalen ligger. Dit wordt een inkassing genoemd. Onder de inkassing komen dan extra staanders, houten regels welke de lasten kunnen afdragen naar de fundering. Vanwege deze constructieve redenen is het aantrekkelijk om de binnen-wanden van houtskeletbouw uit te voeren.

Metal Stud Binnenwanden Houtskeletbouw Wanden

Metal Stud Binnenwanden

Metal Stud profielen vormen de basis voor binnenwanden, scheidingswanden en plafonds. De profielen zijn gevormd uit verzinkt staal. Er wordt bij metal stud profielen onderscheid gemaakt tussen de C en U profielen. De C-profielen, vaak ook staanders genoemd, worden bevestigd aan de U-profielen, vaak ook liggers genoemd. Deze liggers oftewel U-profielen worden aan het vloeroppervlak en/of plafond bevestigd. Normaal gesproken wordt aangeraden om de C-profielen om de 600 mm in de U-profielen te plaatsen en vast te maken. Hierdoor ontstaat er een stabiel stalen geraamte waar makkelijk isolatie tussen aan te brengen is. Ook kan er makkelijk beplating op bevestigd worden. Omdat er uitsparingen in de C-profielen gedrukt zijn, is het mogelijk om al het leidingwerk in één keer door te trekken door de wand heen. Dit bespaart een hoop tijd en moeite aangezien er geen rekening meer gehouden hoeft te worden met op maat gemaakt handwerk. Zo kan er geruime tijd van te voren al worden ingecalculeerd waar de toekomstige voorzieningen geplaatst moeten worden. De metal stud wanden kunnen niet dragend worden uitgevoerd. Daarnaast kan hieraan ook geen schijfwerking worden ontleend.

 

Lijmblokken Binnenwanden

Een andere manier om binnenwanden te maken is met lijmblokken. De blokken kunnen eenvoudig in de juiste maat worden geknipt en verwerkt op de bouwlocatie zelf. Met de lijmblokken ontstaat massa. Ze kunnen eenvoudig in het werk gelijmd worden. Het is wel een tijdrovende klus om alle blokken te lijmen en vervolgens af te werken. De lijmblokken zijn rechthoekige blokken met randprofiliering, labyrintprofiel op de kopse kanten en ‘hol-en-dol’ profilering aan de boven- en onderkant. De blokken zijn aan de bovenkant voorzien van twee duimgaten. Kalkzandsteen lijmblokken worden toegepast in binnenwanden waar niet machinaal verwerkt kan worden. Waar machinale verwerking van blokken mogelijk is, is met het gebruik van elementen een hogere verwerkingssnelheid haalbaar. Met sommige lijmblokken kunnen dragende binnenwanden gemaakt worden. Dit is afhankelijk van het merk, materiaal en verwenkringsvoorschriften van de fabrikant.

Binnenwanden Houtskeletbouw HSB Prefab Leverancier

Wat zijn de voordelen van Houtskeletbouw?

Houtskeletbouw binnenwanden hebben een aantal bijzondere key benefits. Het is relatief goedkoop om hsb binnenwanden te kopen. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden voor de schrankweerstand en zijn ze dragend uit te voeren. De gebruikte materialen zijn duurzaam. Ook akoestisch presteren houten binnenwanden goed. Vooral als aan weerszijden dubbele beschieting wordt aangebracht bijvoorbeeld OSB plaat in combinatie met fermacell beplating presteren houten binnenwanden goed. Nog een bijkomend voordeel van de prefab houten wanden is dat de installaties prefab kunnen worden ingebouwd. Er hoeven geen sleuven gefreesd te worden en de installateur kan gemakkelijk de draden aanbrengen. Bovendien kunnen hsb binnenwanden snel geplaatst worden waardoor de open bouwtijd verkort wordt.

 

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via ons contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen