Luchtdicht bouwen met houtskeletbouw is het moeilijk?
Luchtdicht bouwen
Luchtdicht bouwen
Een goede luchtdichting bij het bouwen met houtskeletbouw is cruciaal. Het helpt warmte verlies te voorkomen. Momenteel luchtdicht bouwen is de gebruikelijke manier van bouwen. Er wordt bij woningen bewust geventileerd i.p.v. onbewust dankzij allerlei lekken in de buitenschil. Bij het bouwen met houtskeletbouw elementen is een goede luchtdichting makkelijk te behalen. Anderzijds is het bij een traditionele manier van bouwen een stuk lastiger. In de fabriek kunnen onder ideale en droge omstandigheden afdichtingsmaterialen worden aangebracht. Er zijn scala aan tapes, manchetten, compressiebanden, vulblokken, purschuim en sealers verkrijgbaar voor een goede luchtdichting. De mate van afdichting is veel afhankelijk van goede detaillering. Daarna dient het op de juiste manier worden aangebracht. Omdat er in een houtskeletbouw fabriek specialisatie is door seriematigheid maakt dit het uitermate geschikt om luchtdicht mee te bouwen.
Luchtdicht bouwen houtskeletbouw
Als er een houtskeletbouw woning wordt gebouwd is er aandacht nodig voor een goede luchtdichting. Deze aandacht begint bij de afdeling engineering. Bij het uitwerken van de details wordt aangegeven welke luchtdichtingsmaatregelen er nodig zijn om de constructie luchtdicht te maken. In sommige gevallen is de goede luchtdichting te bereiken met pur voor de naden en tape voor de folies en wandcontactdozen. Daarnaast zijn er een aantal compressiebandjes nodig waarop de elementen gestapeld worden. De luchtdichtingsreis bepaald hoeveel aandacht er nodig is. Er zijn in Nederland drie klassen:
• Luchtdichtingsklasse 1
Qv10 waarde tussen de 1,0 en 0,625
• Luchtdichtingsklasse 2
Qv10 waarde tussen de 0,625 en 0,4
• Luchtdichtingsklasse 3
Qv10 waarde lager dan 0,4
Luchtdicht bouwen gezondheid
In de praktijk denken veel mensen vaak dat luchtdicht bouwen ongezond is. Echter is dit niet waar, maar de gedachte is zeer begrijpelijk. Het is belangrijk om onderscheid te maken in gecontroleerde en ongecontroleerde ventilatie. Het doel van gecontroleerde ventilatie is dat er bewust verse lucht wordt toegelaten aan een houtskeletbouw woning. Verse lucht is goed voor een gezonde binnenklimaat. Door ongewenste kieren en naden ontstaat onbewuste ventilatie wat niet wenselijk is. Een bewoner wil zelf bepalen wanneer er geventileerd wordt en wanneer niet. Hierdoor is luchtdichting noodzakelijk voor iedere houtskeletbouw nieuwbouw woning.
Blowerdoortest
Zoals te zien is heeft klasse 3 de beste dichtheid. De getallen staan voor het aantal liters dat in een bepaalde tijd ontsnapt uit de woning als deze op over- of onderdruk wordt gezet. Deze metingen kunnen worden gedaan met een blowerdoortest. Tijdens een luchtdichtheidsmeting wordt de ‘blower’ in een deur gezet. Dit is in feite een krachtige ventilator waarmee je het huis op onder- of bovendruk zet. De blower meet hoeveel lucht er nodig is om een bepaald drukverschil te krijgen, wat meteen ook aangeeft hoeveel lucht de gebouwschil doorlaat.
Luchtdichting en energie
De energieprijs blijft de komende jaren stijgen. Mensen vinden het daarom belangrijk dat een woning niet teveel energie verbruikt. Vanuit het bouwbesluit zijn hoge eisen voor een nieuwbouw woning. Deze eisen worden samengebracht in de EPC oftewel Energie Prestatie Coëfficiënt. Het energieverbruikt moete laag zijn. Dit bereikt u door een goede isolatiewaarde, een goede luchtdichting en efficiënte terugleverende installaties. Deze combinatie maakt een woning energiezuinig. Dit moet natuurlijk niet ten koste gaan van het binnenklimaat en de portemonnee.
Productie en montage
Het is bij de productie en montage van de houtskeletbouw elementen erg belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de luchtdichting. Deze maken of breken een goede luchtdichte schil. Bij de meeste houtskeletbouw bedrijven is het aftapen en dichten van naden een standaard procedure. Hierdoor zijn de elementen goed dicht. Er zullen sommige afdichtingsbanden al prefab worden aangebracht. Daarnaast dienen de montagemedewerkers bij de uitvoering de nog te plaatsen afdichtingsbanden aan te brengen. Vervolgens wordt de constructie voorzien van flexibel purschuim. Deze garandeert bij werking dat er geen onbedoelde naden en openingen zullen ontstaan. Als dit gedaan is worden de folieflappen netjes en strak vastgeniet. Indien deze stappen goed worden doorlopen zal de blowerdoortest geen enkel probleem opleveren. De woning zal met vlag en wimpel de test doorstaan.
Contact opnemen
Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.