Een topgevel van houtskeletbouw maken?

HSB Topgevel

Topgevel Houtskeletbouw Bekleding Wand HSB Binnenspouwblad

Prefab hsb topgevel

Een prefab topgevel is een wand met twee schuine zijden. Dit is de wand die onder de dakelementen zit. Een topgevel wordt vaak van houtskeletbouw gemaakt. Omdat de isolatie al in het element zit hoeft er geen spouwisolatie te worden aangebracht zoals bijvoorbeeld bij een kalkzandsteen wand. Daarnaast kan de wand in de fabriek al voorzien worden van gevelbekleding. Hierdoor is er op de bouwplaats in weer en wind, minder tijd nodig op de woning af te werken. Een topgevel kan op drie manier gemaakt worden van houtskeletbouw; Een topgevel binnenspouwblad met aan de buitenzijde metselwerk, een beklede topgevel waarop gevelbekleding wordt gemonteerd en een topgevel voorzetwand welke bevestigd wordt op beton of kalkzandsteen. Een prefab topgevel wordt in bouwtermen ook nog wel eens een puntgevel genoemd. De afgeschuinde wand loopt van de betonvloer naar het dak en zet zo de isolatielijn door. De dak overstekken / windveren vallen over de topgevel heen. De plafonddelen zorgen ervoor dat er een fraaie en dichte aansluiting is met de dakelementen. Door met houtskeletbouw te bouwen kunnen de wanden slank worden uitgevoerd. Eventuele samengestelde liggers, gelamineerde liggers of stalen liggers benodigd voor het afdragen van de dakelementen, kunnen middels een inkassing worden ingelegd. Onder de inkassing zullen wel extra stijlen moeten komen om de krachten naar de onderliggende bouwmuur te leiden richting de fundering. Een prefab topgevel is in een kwartier geplaatst. Het is een snel bouwsysteem.

 

Topgevel-binnenspouwblad

Een topgevel-binnenspouwblad is een houtskeletbouw wand welke wordt geplaatst op de betonvloer. Voorlangs het element loopt een spouw en metselwerk. Het metselwerk zit met spouwankers bevestigd aan de topgevel net als bij een beton- en kalkzandsteen wand. Het voordeel van de houtskeletbouw wand is dat de isolatie al in het element zit verwerkt. Er hoeft naderhand dus geen spouwisolatie meer te worden aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de woning snel wind en waterdicht is. 

 

Beklede-topgevel

Bij een beklede-topgevel loopt er geen metselwerk voorlangs de wand, maar zitten er spijkerregels met bekleding op de wand. De spijkerregels ook wel ventilatieregels genoemd, zorgen ervoor dat er ventilatie is en dat eventueel vocht weg kan komen. De spijkerregels kunnen dubbel of enkel worden aangebracht op de prefab topgevel. Dit is sterk afhankelijk van de bekleding die op de wand wordt bevestigd. De bekleding kan er horizontaal en verticaal op worden bevestigd. Daarnaast zijn er richtlijnen voor de h.o.h. afstand van de achterconstructie. De eisen verschillen van h.o.h. 300 mm, 400 mm en 600 mm. Ook de dikte van de spijkerregels kan variëren. Iedere gevelbekleding leverancier heeft eigen eisen m.b.t. bevestiging.

 

Topgevel-voorzetwand

De topgevel-voorzetwand wordt ook vaak van houtskeletbouw gemaakt. Het binnenblad is dan van kalkzandsteen of beton gemaakt. Hierop wordt een houtskeletbouw element geplaatst en met hoekankers vastgezet. Het voordeel hiervan is dat aan de binnenzijde de steenachtige voordelen gelden, maar van buiten de bekleding look zichtbaar is. Het is een hybride constructie van hout en steenachtig materiaal. Nog een bijkomend voordeel is dat de isolatielijn in één hijsbeweging op het kalkzandsteen of betonelement geplaatst kan worden. Tijdrovende spouwisolatie hoeft niet te worden aangebracht.

 

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen