Prefab Vloeren voor een houtskeletbouw project?

Prefab Vloeren

Prefab Vloeren Houtskeletbouw Elementen Hout

Prefab hsb vloer

Houten vloeren worden in Nederland minder toegepast dan betonvloeren. Toch is het een veelzijdig product waarmee grote overspanningen kunnen worden behaald. Ook geluid, waaraan veel mensen denken bij een houten vloer, is geen probleem. Het beeld dat een houten vloer overheerst is toch dat ze gehorig zijn. Daarom wordt er minder snel voor gekozen. Echter zijn de bouwsystemen tegenwoordig zo goed dat een houten houtskeletbouw vloer net zo geluidsarm is als een betonvloer.

In een houtskeletbouw casco worden over het algemeen alleen houten vloeren toegepast. De vloer elementen bestaan uit een houten balklaag en randhout met daarop het vloerbeschot. Voor het vloerbeschot wordt meestal OSB plaat of multipex gebruikt. Deze beplating kan enkel en dubbel worden aangebracht. Bij het aanbrengen van een dubbele laag is het sterker om de platen overlappend en verspringend aan te brengen. Er ontstaat een massieve schijf waardoor een zeer hoogwaardig element ontstaat.

 

Houten Zoldervloer

De meest toegepaste houten vloer is de zoldervloer. Deze wordt vrijwel altijd van hout gemaakt omdat hout licht is. De zoldervloer kan dus gemakkelijk in de kap afdragen. Hierdoor is er geen tot weinig oplegging nodig op onderliggende wanden. De zoldervloer kan in de kap afdragen van element naar element. Is de vrije hoogte minder dan 2,2 meter en wordt er een vlizotrap toegepast dan is het een lichtbelaste zoldervloer. Echter wordt deze niet meer als zodanig berekend na invoering van de Eurocode.

 

Houten Verdiepingsvloer

Verdiepingsvloeren moeten aan veel eisen voldoen. Omdat de verdiepingsvloeren vaak onderdeel zijn van de hoofddraagconstructie dienen ze afgewerkt te worden met isolatie en gipsbeplating. Zo voldoen de vloeren aan de gestelde brandeisen. Om contactgeluid te voorkomen is het verstandig om een zwevende dekvloer aan te brengen. Dit kan met een lichte dekvloer, bijvoorbeeld een estrich vloer. Maar het kan ook met een zware dekvloer zoals cementdekvloer. Door de toepassing van een dekvloer wordt de overdracht van contactgeluid aanzienlijk verminderd. In combinatie met de isolatie en gipsbeplating zal het een volwaardige vloer worden die net zo geluidsarm is als een betonvloer.

 

Dekvloeren

Er zijn een aantal typen zwevende dekvloeren. Een veel gebruikte zwevende dekvloer is de estrich vloer. Dit zijn twee of meer fermacell platen welke overlappend en verspringend zijn aangebracht op een laag ontkoppelingsvilt. De fermacellbeplating zorgt voor massa en het vilt zorgt dat trilling niet kan worden overgebracht naar het vloerbeschot en de vloerbalken. De meest gekozen massieve optie om een vloer af te werken is een cement dekvloer. Deze geeft massa en kan net als de estrich vloer op een laag ontkoppelingsvilt worden aangebracht.

 Prefab Vloeren Houtskeletbouw Elementen Verdieping HSB 

Schijfwerking houten vloer

De schijfwerking van houten vloeren en prefab daken speelt een belangrijke rol in de stabiliteit van prefabconstructies. Het zorgt voor de overdracht en de verdeling van alle horizontale acties (krachten) op de constructie naar de stabiliteitscomponenten.

Bij prefabgebouwen draagt de schijfwerking van de vloeren en de daken de horizontale krachten door de wind en andere acties gewoonlijk over naar de elementen. De houten vloeren en prefab daken worden ontworpen om te kunnen functioneren als platte horizontale balken. De centrale kernen, dwarswanden en andere verstijvende componenten dienen als steunpunten voor deze vloerbalken en nemen de zijdelingse krachten van de vloer op.

 

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen