CO2 neutraal, duurzaam, remontabel en ecologisch bouwen?

CO2 neutraal bouwen

CO2 Neutraal Ecologisch Bouwen Duurzaam Houtskeletbouw

Ecologisch bouwen

Duurzaam en ecologische bouwmethoden worden met de dag populairder. Het wordt veelal gezien als een dure bouwmethode. Natuurlijke alternatieven en technieken worden daardoor vaak niet eens overwogen omdat het op voorhand al duurder lijkt te zijn. Echter is niets minder waar, er zijn wel degelijk mogelijkheden om ecologische en duurzame materialen te verwerken zonder dat het veel meer kost. Daarnaast wordt er een beter binnenklimaat gecreëerd en worden toxische stoffen vermeden. Hierdoor wordt gezondheid voor de mens in- en om het gebouw gecreëerd.

 

Ecologisch verantwoord houtskeletbouw

Houtskeletbouw is over het algemeen een relatief goedkope en snelle bouwmethode. Dit is met name het geval bij prefab houtskeletbouw elementen. Daarnaast is zijn houtskeletbouw elementen uitermate geschikt voor duurzaam en ecologisch bouwen. Het houten frame is immers al een natuurproduct van zichzelf. Het isoleren van HSB elementen kan ideaal met natuurlijk en ecologisch isolatiemateriaal. De eco vriendelijke isolatie materialen zijn makkelijk te verwerken zonder irritatie van de huid. Hierdoor ontstaat een prettig binnenklimaat. Hoge Rc waarden kunnen gemakkijk behaald worden met een slanke constructie. In de houtskeletbouw speelt duurzame isolatie een zeer grote rol. De wanden, vloeren en daken bestaan namelijk uit een houten frame dat zich zeer eenvoudig laat opvullen met ecologisch isolatie materiaal. Hierdoor zijn woningen in de houtskeletbouw perfect geïsoleerd en kennen ze een prettig leefklimaat in zowel de winter, als de zomer. Dat houtskeletbouw daarnaast snel geplaatst kan worden en veel vrijheid in vormgeving biedt, zal ook voor veel huiseigenaren een belangrijke rol spelen. Een overzicht van de meest gebruikte ecologische isolatie soorten zijn hieronder weergegeven.

Ecologisch Duurzaam Isolatie Houtskeletbouw Elementen CO2 Neutraal Bouwen

Ecologische isolatiematerialen:

Houtwol isolatie

Cellulose isolatie

Vlaswol isolatie
Metisse isolatie
Hennep isolatie

Schapenwol isolatie

 

Damp open bouwen met HSB

Damp open bouwen is een andere manier van bouwen ten opzichte van de traditionele bouwmethoden. Bij damopen bouwen wordt over het algemeen gebruik gemaakt van ecologische en natuurlijke isolatiematerialen. Deze isolatiematerialen hebben van nature goede vochtregulerende eigenschappen. Materialen zoals cellulose, houtwol, hennep, schapenwol, metisse en kurk worden doorgaans gebruikt. Door deze toepassing worden kunnen de folies worden weggelaten. Hierdoor ontstaat een natuurlijke en ademende functie van de elementen. Een prettig binnenklimaat door zelfregulerend vocht- en warmte transport ontstaat. Het gevolg van deze bouwmethode is een heerlijke natuurlijk gevoel in de woning. Damp Open Bouwen zorgt voor een natuurlijk vochtverloop. Om de condenstatie in de constructie te voorkomen wordt in de conventionele bouw aan de binnenzijde van de binnenspouwbladen bijna altijd een dampscherm aangebracht. Dit is een dampremmende of dampdichte folie. Deze folie voorkomt dat leefvocht binnen in de woning de constructie kan intrekken om daar te condenseren. Deze PE folie is vaak tussen de 150 en 200 mu dik en wordt aan de binnenzijde van de binnenspouwbladen achter de gips- of fermacell beplating geplaatst. Deze folies kunnen bij dampopen bouwen volledig weggelaten worden.

 

Ecologisch plaatmateriaal

Bij de productie van ecologsiche en duurzame houtskeletbouwelementen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van constructieve beplating. Deze beplating maakt dat het element stevig. Het element wordt als het ware een schijf. De beplating zorgt voor een stabiel geheel en draagt bij aan de stabiliteit van de volledige constructie, schijfwerking genoemd. Bij ecologische en duurzaam bouwen horen natuurlijke en eco vriendelijke beplatingsmaterialen. Onderstaand een overzicht van de meest gebruikte.

Duurzame plaatmaterialen:

OSB beplating

Ecoboard

Fins Vuren multiplex

Naturspan

Radiplex multiplex

Pavatex

Meranti multiplex

Bamboe multiplex

Okoumé multiplex

Maigreen
MDF beplating Bagassevezelplaat

Prefab HSB woning Ecologisch Hout Duurzaam Energie Neutraal Houtskeletbouw

Duurzame energie

Duurzame energie, groene energie of hernieuwbare energie is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. De meest gebruikte vormen van duurzame energie zijn biomassa, waterkracht, windenergie, zonne-energie en aardwarmte. Soms worden de termen duurzame energie en hernieuwbare energie als synoniemen gebruikt. Door anderen wordt er wel een onderscheid gemaakt: een hernieuwbare bron moet voor praktisch onbeperkte tijd te gebruiken zijn, een duurzame energiebron moet daarbovenop ook nog weinig milieuschade met zich meebrengen. In het Engels gebruikt men ook de term low carbon energy, 'CO2-arme energie'. Deze term wordt ook gebruikt ter beschrijving van energiebronnen die niet algemeen worden erkend als duurzaam of hernieuwbaar, zoals elektriciteit uit kolencentrales met CO2-afvang en -opslag, of kernenergie. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan is een lagere CO2-uitstoot, onder meer door de electriciteitsproductie, een hoge prioriteit geworden. Het vervangen van fossiele energiebronnen door hernieuwbare energie krijgt daarbij logischerwijs veel aandacht, wat die voor de kernenergie die geen koolstof uitstoot enigszins afleidt. Voor het versneld afbouwen van de kerncentrales, dat door velen wordt gewenst, zijn echter extra vervangende energiebronnen die geen CO2-uitstoten nodig. De hoge ontmantelingskosten van de kernenergiecentrales zijn slechts uitgesteld.

Warmtepomp co2 neutraal ecologisch houtskeletbouw hsb

Warmtepomp
Wat voor alternatieven zijn er voor gas? De meest voor de hand liggende oplossing en die ook tot nu toe het meeste gebruikt wordt, is de warmtepomp. Dit omdat er genoeg warmtepompen voor handen zijn. Voor Nederland is de warmtepomp dan misschien nieuw, maar in andere landen wordt deze al jaren gebruikt. In Zweden is het zelfs zo standaard als hier de cv-ketel is.

Stadsverwarming houtskeletbouw hsb ecologisch bouwen

Stadsverwarming
Warmtenetten zijn een ander alternatief en dat is vooral goed bruikbaar voor bestaande bouw, volgens installatie-adviseur Peter Heijboer. “Omdat het bijna onmogelijk is om alle woningen in Nederland zo vergaand te renoveren dat er warmtepompen kunnen worden toegepast, zijn warmtenetten een goede optie. Zeker als het mogelijk is om hoogwaardige warmte in de woning te brengen van ongeveer 70 graden. Dan is schilverbetering niet per se nodig, hoewel het natuurlijk altijd beter is.” Op veel plekken in Nederland zijn al van dit soort hoge temperatuurwarmtenetten, en op sommige plekken worden ze uitgebreid.

Stadsverwarming ecologisch bouwen

Biogas
Dit werkt hetzelfde als aardgas, alleen is de bron van biogas duurzaam. Het gas ontstaat bij de vergisting van mest of gft-afval.

Wko houtskeletbouw

Warmtekoudeopslag
WKO is een collectieve oplossing voor laagtemperatuurverwarming die vooral geschikt is voor appartementen. Per woning moet nog een combiwarmtepomp worden ingezet om de warmte verder op te waarderen. Het is een bewezen technologie met een hoog rendement en het levert energiezuinige koeling in de zomer. Een wko houdt wel een verplichte aansluiting voor eindgebruikers in.

Hsb houtskeletbouw

Houtpalletkachels
Houtpelletkachels werken door de verbranding van korrels van geperste houtsnippers. In een pelletkachel worden die bijna volledig verbrand met een rendement tot 90 procent.

Cv elektrisch

Elektrische cv-ketel
Een elektrische CV-ketel werkt zoals de term al aangeeft op elektriciteit. Een elektrische CV-ketel produceert geen koolmonoxide en er is geen rookgaskanaal nodig, zoals bij een CV-ketel op gas.

Infrarood paneel

Infraroodpanelen
Infraroodpanelen kunnen worden ingezet voor het verwarmen van een woning. Deze panelen verwarmen niet de lucht, maar een object. Dus bijvoorbeeld een bank of een muur. De opwarming van een huis gaat hierdoor sneller.

Zonneboiler

Zonnepanelen of zonneboilers
Een duurzame manier om de woning te verwarmen is via een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen.

Waterstof hsb houtskeletbouw prefab

Waterstof
Bij de verbranding van waterstof komt geen broeikasgasvrij en daarom denken deskundigen dat dit een goed alternatief kan zijn voor aardgas. Het distributienet van aardgas kan daarvoor geschikt zijn, denken deskundigen. 

 

Kosten ecologisch bouwen met HSB

Om de werkelijke kosten van ecologisch bouwen te berekenen moet er een goede calculatie gemaakt worden. Om de kosten inzichtelijk te maken dient eerst een ontwerp gemaakt te worden. Hierin wordt verwerkt welk voor welk bouwsysteem gekozen wordt. Daarna kan een calculatiebureau een kostenberekening maken voor de duurzame en ecologische woning. Kosten Calculatie Duurzaam Ecologisch Bouwen met Houtskeletbouw

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen