HSB Borstwering elementen voor nieuwbouw?

HSB Borstwering
Borstwering HSB Houtskeletbouw Element

Wat is een houtskeletbouw borstwering?

Als er een woning wordt gebouwd komt daar in veel gevallen een prefab dak op. Daaronder worden in de regel knieschotten geplaatst. Dit komt doordat de ruimte bij de dakvoet vaak niet kan worden gebruikt als beloopbaar vloeroppervlak. Daarnaast is het een mooie afwerking en kunnen er spullen worden geplaatst achter die knieschotten. De knieschotten zijn niet geïsoleerd. Als er een verhoogde kap wordt toegepast is er een veel ruimte tussen de dakvoet en betonvloer. Er wordt dan in veel gevallen een geïsoleerde wand geplaatst tussen de betonvloer en het dak. Dit wordt een houtskeletbouw borstwering genoemd. De isolatielijn loopt dan vanaf spouwisolatie door via de houtskeletbouw borstwering richting de kapconstructie.

 

De constructieve borstwering

De HSB borstwering is een element wat dragend kan zijn. De dakelementen steunen dan op de borstwering. De dakelementen worden dan afgedragen op de bovenliggende betonvloer. Deze betonvloer vangt de spatkrachten op van de sporenkap. De HSB borstwering kan zelf geen spatkrachten opvangen. Wel kunnen bijvoorbeeld stalen staanders worden geplaatst tussen de borstweringelementen. De spatkrachten worden dan opgevangen door de stalen staanders. Een andere optie is dat het borstweringselement wordt gekoppeld aan de bouwmuren aan de zijkant. Er zal dan wel beplating en een dikke bovenregel met muurplaat moeten worden toegepast. Het zal één enkel element moeten zijn. De haalbaarheid van deze constructie zal individueel moeten worden bekeken door een constructeur. In sommige gevallen wordt een stalen profiel over de borstwering gelegd welke de spatkrachten van de dakelementen kan opvangen.

 

Kreupele stijl constructie

In bepaalde gevallen als er geen bovenliggende betonvloer moeten de spatkrachten van de prefab houtskeletbouw dakelementen worden omgeleid richting de betonvloer via de borstwering. In dit geval kan de borstwering worden vastgemaakt aan de kapconstructie. De borstwering wordt dan moment vast bevestigd aan de dakelementen. Deze houtskeletbouw constructie wordt een kreupele stijl constructie genoemd. Met schetsplaten van multiplex wordt de houten borstwering momentvast gemaakt aan de dakelementen. De spatkrachten worden dan doorgeleid via de schetsplaten en houten borstwering naar de betonvloer. Op de betonvloer wordt een stripanker en muurplaat gemonteerd waaraan de kreupele stijl voet wordt vastgemaakt. Bij bepaalde details is het niet mogelijk om een schetsplaat tussen het dakelement en HSB borstwering naar buiten te bevestigen. Er kan dan een hockeystick kreupele stijl constructie worden toegepast. De schetsplaat loopt dan evenwijdig aan het spoor en de borstwering door. Het ziet er uit als een hockeystick vandaar de naam. Hiervoor is dikkere en sterkere multiplex nodig met kruislinkse fineren. Berken multiplex met 13 lagen wordt hiervoor gebruikt.

 

De geïsoleerde borstwering bij een dakkapel

Aan de onderzijde van een dakkapel zit in de meeste gevallen een geïsoleerde houtskeletbouw borstwering. Deze steekt door de kap naar de betonvloer. De stijlen van de borstwering lopen door naar het platte dak van de prefab dakkapel. Tussen deze stijlen zit het kozijn. Deze HSB borstwering is eigenlijk een wand onder het dakkapel dak. Toch wordt het nog steeds een borstwering genoemd. Het element is puur een geïsoleerd rekwerk onder het kozijn. De binnenbeplating wordt vaak hetzelfde uitgevoerd als de dakelementen, met spaanplaat bekleding.

 

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen