Bouwsystemen welke prefab systemen zijn er?
Bouwsystemen
Prefab bouwsystemen
In de bouw worden verschillende bouwsystemen toegepast voor het bouwen van woningen, villa’s, flatgebouwen, kantoorruimte en tijdelijke huisvesting. De meest bekende bouwsystemen zijn betonsystemen, kalkzandsteen, metal stud en houtskeletbouw. De bouwsystemen welke wat minder gebruikt worden in Nederland zijn Sandwich elementen, Cross Laminated Timber en Structural Insulated Panels. Sandwich elementen worden een behoorlijke tijd gebruikt voor dakplaten. Dragende wanden worden nog niet veel gemaakt van sandwich. Hiervoor valt de keuze vaker op beton, kalkzandsteen of houtskeletbouw. Toch is er een stijgende lijn in het gebruik van deze relatief nieuwe bouwsystemen. Soms wordt een combinatie van de verschillende bouwsystemen gebruikt om het gebouw op te bouwen. Een combinatie van Houtskeletbouw en CLT is een gebruikte combinatie. Het is nog geen enkel bedrijf gelukt om een bouwsysteem te ontwikkelen waarbij met lego steentjes een woning wordt gebouwd. Het is veelal nog maatwerk waarbij veel engineering moete worden gedaan voordat er kan worden gebouwd. Dit zal in de komende jaren voorlopig ook niet gaan gebeuren omdat het wiel bij ieder ontwerp opnieuw wordt uitgevonden. Als we in Nederland met een industrieel bouwsysteem willen gaan werken dienen we concessies te doen in ontwerpvrijheid. De ontwerpvrijheid zou drastisch moeten worden beperkt om standaardisering mogelijk te maken. Alleen dan is een industrieel bouwsysteem realistisch.
Houtskeletbouw bouwsysteem
Houtskeletbouw bouwsysteem (HSB) is een hoogwaardige prefab bouwmethode met een houten geraamte. Met deze bouwmethode laat u relatief snel een uiterst duurzame en betaalbare woning bouwen. De platformmethode is de meeste bekende stapelmethode welke door menig houtskeletbouw leverancier wordt gebruikt. Er zijn veel specialisten in het bouwen met houtskeletbouw. In de jaren ‘70 werd de techniek vanuit Canada geïmporteerd naar Nederland. Vandaag is houtskeletbouw niet meer weg te denken en wordt veel toegepast in de bouw. De meest gebruikte toepassing is een scharnierdak. De kapconstructies van nieuwbouw woningen zijn vrijwel allemaal gemaakt van HSB.
Cross laminated timber bouwsysteem
Cross-gelamineerd hout bouwsysteem (CLT) een subcategorie van bewerkt hout is een houten paneelproduct dat is gemaakt van het aan elkaar lijmen van lagen massief gezaagd hout. Elke laag planken is meestal loodrecht op aangrenzende lagen georiënteerd en gelijmd op de brede vlakken van elke plank, meestal op een symmetrische manier zodat de buitenste lagen dezelfde oriëntatie hebben. Een oneven aantal lagen komt het meest voor, maar er zijn ook configuraties met even nummers (die vervolgens worden gerangschikt om een symmetrische configuratie te geven). Normaal hout is een anisotroop materiaal, wat betekent dat de fysieke eigenschappen veranderen afhankelijk van de richting waarin de kracht wordt uitgeoefend. Door lagen hout loodrecht te lijmen, kan het paneel een betere structurele stijfheid in beide richtingen bereiken. Het is vergelijkbaar met multiplex, maar met opvallend dikkere laminaties (of lamellen). CLT onderscheidt zich van gelijmd gelamineerd hout, een product waarbij alle laminaties op dezelfde manier zijn georiënteerd.
Sandwich elementen bouwsysteem
Een sandwich paneel bouwsysteem is een combinatie van twee platen met daartussen bij voorkeur harde isolatie. Een sandwichpaneel kan bijvoorbeeld bestaan uit twee platen met polystyreen, PUR, PIR, minerale wol of vlas (natuurproduct) als isolerend vulmiddel. Sandwich elementen zijn verkrijgbaar in veel verschillende opbouwen. Dit is sterk afhankelijk van de toepassing waarvoor het sandwich paneel wordt gebruikt. Voor een dakelement zal het sandwich element een andere opbouw hebben dan voor een wandelement. Ook de gevraagde rc waarde is van belang voor de opbouw van het sandwich element. Voor platte daken zijn sandwich elementen een ideale toepassing. Doordat vocht niet kan condenseren in het element (douwpunt) zijn er geen vochtproblemen. Er zijn zelfdragende elementen en niet-zelfdragende. Afhankelijk van de dakbedekking zijn er varianten voor pannen (soms voorzien van panlatten) en speciale elementen voor bitumen bedekking. En natuurlijk in verschillende Isolatiewaarden.
Er bestaan sandwichelementen die op een dragende balkconstructie bevestigd moeten worden of bij renovatie op het bestaande dakbeschot, maar er zijn ook zelfdragende elementen, waarbij het dak zijn stabiliteit verkrijgt door de veren tussen de elementen. Sandwichelementen zijn per definitie dubbelschalige dakelementen, ze hebben aan beide zijden van de isolatie een hard materiaal, bijvoorbeeld OSB of multiplex. Soms is één zijde van het dakelement voorzien van een hardere kunststof. Het is een bouwysteem die veel toepassingen kent en in de toekomst nog veel gebruikt gaat worden.
Structural insulated panels (SIP) bouwsysteem
Sip panelen bouwsysteem komt oorspronkelijk uit de VS. Sip staat voor structural insulated panel. Dat wil zeggen dat het paneel constructief bijdraagt en daarnaast ook geïsoleerd is. Tijdens de energie crisis in de jaren 70 ontstond er nieuwe aandacht voor het sandwich paneel met schuim kern. In de jaren 30 was dit concept om te bouwen met prefab sandwich panelen al bedacht. Dit onderzoek wordt voornamelijk gedaan door Forest Products Laboratory in Madison, Wisconsin. Na de ontwikkeling van het sanwich paneel werd het eerst huis met de sandwich constructie gebouwd in 1937. Een student voegde later het de isolatiekern toe aan het sip paneel. Dit gebeurde na de tweede wereldoorlog in 1950. Hierdoor ontstond het eerste constructief isolerend sandwich paneel en noemde het een sip paneel.
Contact opnemen
Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via ons contact formulier.