Cross Laminated Timber wat is dat precies voor bouwsysteem?

Cross Laminated Timber

Cross Laminated Timber Woningen CLT Tegenlicht Constructie Leverancier

Geschiedenis Cross Laminated Timber

Cross-gelamineerd hout (CLT) is een relatief nieuw interessant bouwsysteem voor de Noord-Amerikaanse constructie en helpt bij het definiëren van een nieuwe klasse houtproducten bekend als massief of "massaal" hout. Het is een potentieel stenconcurrerende, op hout gebaseerde oplossing die een aanvulling vormt op het bestaande lichtframe en zware houtopties, en is een geschikte kandidaat voor sommige toepassingen die momenteel beton, metselwerk en staal gebruiken. CLT is een innovatief houtproduct dat in de vroege jaren 1990 in Oostenrijk en Duitsland werd geïntroduceerd en in populariteit aan het winnen is residentiële en niet-residentiële toepassingen in Europa. Halverwege de jaren negentig ondernam Oostenrijk een gezamenlijke onderzoeksinspanning tussen de industrie en de academische wereld die resulteerde in de ontwikkeling van moderne CLT.

CLT Houten Gebouwen Casco Levensduur Cross Laminated Timber

Na enkele trage jaren is de bouw in CLT begin 2000 aanzienlijk toegenomen, gedeeltelijk aangedreven door de groene gebouwbeweging, maar ook vanwege betere efficiëntie, productgoedkeuringen en verbeterd marketing- en distributiekanalen. Dergelijke systemen zijn typisch in gebouwen met één familie en met meerdere verdiepingen woningbouw in veel Europese landen. Het gebruik van CLT-panelen in gebouwen is de laatste jaren in Europa toegenomen. Honderden indrukwekkend gebouwen en andere structuren die wereldwijd met CLT zijn gebouwd, tonen de vele voordelen die dit product kan bieden naar de bouwsector. De Europese ervaring leert dat CLT-constructie met name concurrerend kan zijn in middelhoge en hoge gebouwen. Eenvoudige bediening tijdens de bouw en een hoge mate van prefabricage vergemakkelijken snelle projectafronding. Dit is een belangrijk voordeel, vooral in de middenbouw (bijvoorbeeld 5 tot 10 verdiepingen). Aansteker panelen betekenen dat stichtingen niet zo groot hoeven te zijn. Ze betekenen ook dat kleinere kranen kunnen worden gebruikt om te tillen panelen hoger. Goede thermische isolatie, goede geluidsisolatie en goede prestaties onder vuur worden toegevoegd voordelen die voortvloeien uit een massieve houtstructuur.

 

Cross Laminated Timber

Cross Laminated Timber (CLT), dat populair is in Europa en geleidelijk de aandacht trekt in de rest van de wereld, valt op door zijn sterkte, uiterlijk, veelzijdigheid en duurzaamheid. Het materiaal bestaat uit planken (of lamellen) van gezaagd, gelijmd en gelaagd hout waarbij elke laag kruislings op de vorige staat. Door lagen van hout onder kruislings met elkaar te verbinden, wordt structurele stijfheid voor het paneel verkregen in beide richtingen, vergelijkbaar met multiplex maar met dikkere componenten. Op deze manier heeft het paneel een grote treksterkte en druksterkte. Cross-gelamineerd hout (CLT) is een relatief nieuw interessant bouwsysteem voor de Noord-Amerikaanse constructie en helpt bij het definiëren van een nieuwe klasse houtproducten bekend als massief of "massaal" hout. Het is een potentieel stenconcurrerende, op hout gebaseerde oplossing die een aanvulling vormt op het bestaande lichtframe en zware houtopties, en is een geschikte kandidaat voor sommige toepassingen.

Cross Laminated Timber Casco Bouwer Elementen Leverancier Nederland

Cross Laminated Timber Panelen Elementen Casco Leverancier Offerte Prijs

CLT is een innovatief houtproduct dat in de vroege jaren 1990 in Oostenrijk en Duitsland werd geïntroduceerd en in populariteit aan het winnen is residentiële en niet-residentiële toepassingen in Europa. Halverwege de jaren negentig ondernam Oostenrijk een gezamenlijke onderzoeksinspanning tussen de industrie en de academische wereld die resulteerde in de ontwikkeling van moderne CLT. Na enkele trage jaren is de bouw in CLT begin 2000 aanzienlijk toegenomen, gedeeltelijk aangedreven door de groene gebouwbeweging, maar ook vanwege betere efficiëntie, productgoedkeuringen en verbeterd marketing- en distributiekanalen. Een andere belangrijke factor is de perceptie dat CLT, zoals metselwerk en beton, is een zwaar bouwsysteem. Dergelijke systemen zijn typisch in gebouwen met één familie en met meerdere verdiepingen woningbouw in veel Europese landen. Het gebruik van CLT-panelen in gebouwen is de laatste jaren in Europa toegenomen. Honderden indrukwekkend gebouwen en andere structuren die wereldwijd met CLT zijn gebouwd, tonen de vele voordelen die dit product kan bieden naar de bouwsector. De Europese ervaring leert dat CLT-constructie met name concurrerend kan zijn in middelhoge en hoge gebouwen. Eenvoudige bediening tijdens de bouw en een hoge mate van prefabricage vergemakkelijken snelle projectafronding. Dit is een belangrijk voordeel, vooral in de middenbouw (bijvoorbeeld 5 tot 10 verdiepingen). Aansteker panelen betekenen dat stichtingen niet zo groot hoeven te zijn. Ze betekenen ook dat kleinere kranen kunnen worden gebruikt om te tillen panelen hoger. Goede thermische isolatie, goede geluidsisolatie en goede prestaties onder vuur worden toegevoegd voordelen die voortvloeien uit een massieve houtstructuur.

 

Productie van CLT elementen

Een typisch productieproces van CLT omvat de volgende stappen: houtselectie, houtgroepering en schaven, aanbrengen van lijm, plaatsen van platen en persen, snijden van producten, bewerking van oppervlakken, markeren en verpakking. De sleutel tot een succesvol CLT-productieproces is consistentie in de houtkwaliteit en controle van de parameters die de kwaliteit van de lijmverbinding beïnvloeden. Strenge interne kwaliteitscontroletests zijn vereist om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke CLT-producten geschikt zijn voor de beoogde toepassingen.

CLT Elementen Prijs Levering Leverancier Casco Woning

Meestal moet hout worden gedroogd tot een vochtgehalte van 12% ± 3%. Het juiste vochtgehalte voorkomt dimensionale variaties en oppervlaktescheuren. Hout kan gedroogd worden verkregen of verder drogen kan nodig zijn aan de fabriek. Trimmen en vingerlassen worden gebruikt om de gewenste lengte en kwaliteit van het hout te verkrijgen. Vinger gewricht CLT-panelen zijn ook beschikbaar in Europa, maar vallen buiten het bereik van de Noord-Amerikaanse ANSI APA / PRG 320 CLT-productstandaard op dit moment.

CLT Paneel Element Leverancier Woning Bouw Prijs

Paneelafmetingen verschillen per fabrikant. Het assemblageproces kan 15 tot 60 minuten duren, afhankelijk van uitrusting en lijm. Lijm is de tweede materiaalinvoer in CLT. Soorten lijmen die in Noord-Amerika worden gebruikt moeten voldoen aan dezelfde eisen als die welke worden gebruikt bij de productie van gelijmd gelamineerd hout en moeten gekwalificeerd zijn Kleefstoffen op basis van polyurethaan, melamine en fenol. Zowel gezichts- als randlijm kunnen worden gebruikt. Zodra lijm is toegepast, wordt de assemblage geperst met behulp van hydraulische (meer gebruikelijke) of vacuümpersen en perslucht afhankelijk op paneeldikte en gebruikte lijm. De geassembleerde panelen worden meestal geschaafd en / of geschuurd voor een glad oppervlak aan het einde van het proces. Panelen worden op maat gesneden en openingen gemaakt voor ramen, deuren en servicekanalen, verbindingen en kanalen met behulp van CNC (Computer Numerical Controlled) routers die hoge precisie mogelijk maken. Voor kwaliteitscontrole doeleinden, naleving van productvereisten voorgeschreven in de productnorm zijn meestal gecontroleerd in de fabriek (bijv. buigsterkte, afschuifsterkte, delaminatie).

 

CLT is zeer duurzaam

Het is een duurzaam materiaal omdat het bestaat uit hout, een hernieuwbare bron (meestal uit herbebossing), en er is tijdens de productie geen verbranding van fossiele brandstoffen vereist. Het wordt gebruikt voor woningbouw, infrastructuur en ondersteuning in grote bouwplaatsen, als bekisting voor het betonneren van bruggen, of zelfs als rijplaten voor tractoren in onstabiel terrein tijdens de bouw van dammen. Het potentieel voor kleine constructies is opgemerkt vanwege zijn interessante uiterlijk en structurele sterkte. Momenteel worden er zelfs wolkenkrabbers gebouwd met CLT-onderdelen.

Cross Laminated Timber Paneel Element Bouwen Leverancier

 

Gebruik van Cross laminated timber

De CLT panelen kunnen fungeren als wanden, vloeren, meubels, plafonds en daken; De dikte en lengte van CLT kunnen worden aangepast aan de eisen van elk project. Over het algemeen worden panelen gemaakt van CLT geassembleerd en gesneden in hun productie, waarbij ze al voorzien in de verbindingen, openingen en boren die in het ontwerp zijn gespecificeerd. De onderdelen worden vervolgens naar de locatie getransporteerd en vervolgens vindt de assemblage daar plaats. Silvio Lagranha Machado, partner bij MAPA, wijst erop dat "omdat het een massief paneel is dat uit één enkel materiaal bestaat, de structuur geen bekleding nodig heeft, wat de behoefte aan arbeid en materialen voor zijn uiteindelijke uiterlijk vermindert. Dezelfde muur die de structurele spanningen van het dak blijven zichtbaar, maar er is nog steeds de optie om het zonder grote problemen te bedekken. " Over het algemeen krijgen de oppervlakken alleen de toepassing van een transparante waterdichting, waardoor de natuurlijke ontwerpen van de houtvezels duidelijk zichtbaar zijn.

 

Projecten met CLT

In projecten met CLT duurt de bouw op locatie niet meer dan een paar dagen. Het is een snel en droog proces, met zeer weinig afvalproductie. Natuurlijk moet het project voorzichtig zijn. "Meer tijd in het ontwerp resulteert in minder tijd om op locatie te werken. En dit zou de redenering voor alle materialen moeten zijn", voegt Silvio toe. Hoewel de kosten van het materiaal hoog zijn, kan bij het maken van uw keuze rekening worden gehouden met factoren zoals kortere bouwtijd, betere kwaliteitscontrole en reiniging. Een ander probleem is cultureel. Houten huizen worden nog steeds gestigmatiseerd als een minder nobel materiaal. Gelet op het feit dat de bouwsector nog steeds sterk afhankelijk is van niet-hernieuwbare bronnen, kan gelamineerd dwarshout een uitstekende keuze zijn voor bouwmateriaal.

 

Voordelen van CLT constructie

Cross Laminated Timber of CLT kent veel voordelen. Het product wordt steeds meer gebruikt in woning bouw projecten. De voordelen zijn:

• Vormvast in alle richtingen
• Eenvoudige montage
• Zeer hoge statische schijfwerking
• Ontwerpvrijheid
• Ecologisch product
• Snel te produceren
• Bevestigingsmiddelen kunnen op alle posities worden aangebracht
• Goede brandveiligheid

Cross Laminated Timber CLT Constructie Hout Casco Bouwer Nederland

CLT wordt over het algemeen geproduceerd met vurenhout. Het is een houtroduct dat wordt opgebouwd uit kruislings verlijmde balken. De dikte is afhankelijk van de belasting van het CLT paneel. CLT geeft veel ontwerpvrijheid voor elk bouwproject. Vrijheid, stijl en architectuur kunnen met het houtproduct perfect worden gecombineerd met ander bouwmaterialen zoals houtskeletbouw en sandwich panelen. Het kan worden toegepast in woningbouw, utiliteitsbouw en overheidsgebouwen.

 

Prijs Cross Laminated Timber

Het gebruik van CLT elementen is de ideale bouwmethode voor een casco. Het is snel, duurzaam, geluidwerend, brandwerend en strak. Een prijs voor prefab CLT elementen kan worden opgevraagd bij de houtskeletbouw leverancier. Deze zal aan de hand van tekeningen het casco berekenen en vervolgens een vrijblijvende offerte opstellen. De leverancier levert meestal niet rechtstreeks aan particulieren maar aan bouwbedrijven en aannemers.

 

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen