Gelamineerd hout voor gelijmde houtconstructies nodig?

Gelamineerd hout

Gelijmde Houtconstructies Gelamineerde Liggers Spanten

Achtergrond gelamineerd hout

Gelamineerd hout of gelijmde houtconstructies wordt gemaakt door kleinere stukken hout te lamineren in een ligger of een balk. Het geheel wordt een sterke gelamineerde ligger vervaardigd uit kleinere stukken hout. Deze structurele stukken hout worden samen een kolom, ligger of spanten. De gelamineerde houten balken kunnen zowel recht als gebogen worden aangeboden. Hiervan worden bijvoorbeeld gebogen sporen gemaakt voor een gebogen kapconstructie of ronde kap. De gebogen balken kunnen gemakkelijk worden geproduceerd uit de beste stukken hout met weinig noesten. Hierdoor heeft gelamineerd hout een goede sterkteklasse. Verbindingen kunnen worden gemaakt met spijkers, schroeven, bouten en schetsplaten. Gelamineerd hout optimaliseert de structurele waarden van het hout.

Een bijkomend voordeel van gelijmd hout is dat de oorsprong vanuit jongere bomen kan worden gehaald. Er zijn kleinere stukken hout nodig om een grote gelamineerde balk, ligger of spoor van te maken. Vanwege deze samenstelling kunnen grote gelijmde houtconstructies worden vervaardigd uit een verscheidenheid aan kleinere bomen die worden geoogst uit bossen en plantages met tweede groei. Net als bij andere houtproducten vermindert het de totale hoeveelheid hout die wordt gebruikt in vergelijking met massief gezaagd hout door de negatieve impact van noesten en andere kleine defecten te verminderen.

Gelamineerd hout wordt gemaakt door het verlijmen en vingerlassen van meerdere houten lamellen. Voordat het hout kan worden verwerkt wordt het gedroogd tot een maximaal 12% vochtpercentage. Het hout wordt geselecteerd zodat onvolkomenheden zoals noesten niet in de constructie komen. Hierdoor ontstaat er een constructief hoogwaardig en zeer glad en homogeen product. Gelamineerd hout wordt ook welk lijmhout genoemd in vaktermen. Hout laat zich makkelijk verwerken en heeft een aantal uitzonderlijke voordelen t.o.z. van bijvoorbeeld staal.

Voordelen van gelamineerd hout:

• Hoge sterkte eigenschappen
• Overspanningen tot 60 meter haalbaar
• Ronde vormen te vervaardigen
• Licht eigen gewicht
• Geschikt voor zowel naaldhout als loofhout
• Prachtig natuurlijk uiterlijk

Gelamineerd Hout Lijmhout Gelijmde Houtconstructies

Sterkteklassen voor gelamineerd hout

Eigenschap GL24h GL28h GL32h GL36h Eenheid
Fm;o;rep 24 28 32 36 N/mm²
Eo;ser;rep 11600 12600 13700 14700 N/mm²
Prep 380 410 430 450 Kg/m³
Ft;o;rep 16,5 19,5 22,5 26 N/mm²
Ft;90;rep 0,4 0,45 0,5 0,6 N/mm²
Fc;o;rep 24 26,5 29 31 N/mm²
Fc;90;rep 2,7 3,0 3,3 3,6 N/mm²
Fv;o;rep 2,7 3,2 3,8 4,3 N/mm²
Eo;u;rep 9400 10200 11100 11900 N/mm²
E90;ser;rep;naadhout 390 420 460 490 N/mm²
Gser;rep 720 780 850 910  N/mm²

 

Geschiedenis gelijmde houtconstructies

Het eerste industriële gepatenteerde gebruik was in Weimar, Duitsland. In 1872 richtte Otto Hetzer een stoomzaagmolen en timmerbedrijf op in Kohlstrasse. Begin in 1892 nam hij een aantal patenten, waaronder een voor een geventileerd houten vloerdek dat lateraal na installatie kon worden vastgezet om krimp te compenseren. Hetzer bleef verschillende ingenieuze systemen patenteren, maar de eerste die vergeleken kon worden met vervolgens gestandaardiseerde horizontale gelamineerd hout werd in 1906 toegekend. Dit betekende verticale kolommen die overgingen in gebogen gelijmde gelamineerde dakrandzones en vervolgens schuine spanten werden, allemaal in één enkele gelamineerde eenheid. Elke component, onder druk gebonden, omvatte drie of meer horizontaal opgestelde laminaties. Het resultaat was het eerste gelamineerd houten portaal. In 1909 kochten de Zwitserse ingenieursbureaus Terner & Chopard toestemming om het patent van Hetzer te gebruiken en gebruikten ze gelamineerd hout in een aantal projecten. Deze omvatten de kenmerkende klokvormige dakkoepel van het voormalige Hygiëne Instituut, Zürich (1911) nu het hoofdgebouw van de Universiteit van Zürich. De technologie arriveerde in 1934 in Noord-Amerika toen Max Hanisch, Sr., die rond de eeuwwisseling met Hetzer had samengewerkt, de firma Unit Structures in Peshtigo, Wisconsin oprichtte om structureel gelijmd gelamineerd hout te produceren. Het eerste gebouw in de Verenigde Staten dat structureel gelijmd gelamineerd hout gebruikte, was een schoolgymnasium in Peshtigo.

Sporthallen

Gelijmde houtconstructies zijn ideaal voor het bouwen van sporthallen. Dit wordt ondersteund door het lichte gewicht van het materiaal, gecombineerd met het vermogen om lange lengtes en grote overspanningen te realiseren. Prefabricage wordt veelal toegepast en de constructeur moet duidelijke methodeverklaringen ontwikkelen voor levering en montage in een vroeg stadium van het ontwerp.

 

Bruggen

Er zijn vele voorbeelden van bruggen waarbij gelijmde houtconstructies zijn toegepast. De zwaar verkeer Accoya Glulam-brug in Sneek, Nederland Glulambrug die Montmorency-Rivier, Quebec kruisen. De met druk behandelde gelijmde houten bruggen zijn vervaardigd van natuurlijk duurzame houtsoorten en zijn zeer geschikt voor het maken van bruggen en waterfrontstructuren. Het vermogen van gelamineerd hout om door het verkeer veroorzaakte impactkrachten te absorberen en zijn natuurlijke weerstand tegen chemicaliën, zoals die worden gebruikt voor het ontdooien van wegen, maken het ideaal voor deze toepassing. Gelamineerd hout is een zeer veelzijdig product met vele toepassingen.

 

Religieuze gebouwen

Het interieur van de kathedraal van Christus is gemaakt licht gevormd met gelijmd gelamineerd hout Glulam wordt gebruikt voor de bouw van multifunctionele voorzieningen zoals kerken, schoolgebouwen en bibliotheken, en de Kathedraal van Christus het Licht in Oakland, Californië, is een van de voorbeelden van een manier om het ecologische en esthetische effect te verbeteren. Het werd gebouwd als vervanging van de kathedraal van St. Franciscus van Sales, die onbruikbaar werd vanwege de aardbeving in Loma Prieta in 1989. Het Vesica-vormige gebouw van 21.600 vierkante voet en 110 voet hoog vormde het frame gelijmde gelamineerde houten balk en skelet met stalen staven bedekt met een glazen huid. Gezien de conventionele manier van bouwen met stalen of gewapend beton momentframe, wordt deze combinatie van glulam en staal beschouwd als een geavanceerde manier om de economie en esthetiek in de constructie te realiseren.

 Gelamineerd Hout Lijmhout Gelijmde Houtconstructies Gebogen Dak

Waarom gelamineerd hout?

Gelamineerd hout is een samengesteld verlijmd houtproduct, dat gebruikt wordt voor draagconstructies. Hierbij is de draad van het hout in alle verlijmde delen gelijkgericht, zodat het in dit opzicht te vergelijken is met een natuurlijk massief stuk hout. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld multiplex waar de draad 90° gedraaid is ten opzichte van de boven- en onderliggende lagen.

In dit opzicht verschilt het niet principeel van gevingerlast hout. Zowel gevingerlast als gelamineerd hout wordt samengesteld uit gezaagde delen die zo veel mogelijk foutvrij zijn. Bij het verzagen van een stam met kwasten en/of andere fouten kunnen er relatief foutvrije delen geproduceerd worden door stelselmatig zo veel mogelijk het hout met kwasten en/of andere fouten eruit te zagen en als afval af te voeren. Dit resulteert in relatief korte delen die tot grote, relatief foutvrije balken samengelijmd worden; dit verhoogt de efficiëntie van het houtgebruik. In de wandeling wordt gesproken van gevingerlast hout als het gaat om gangbare maten en vormen (samengesteld uit korte stukjes) en gelamineerd hout als het gaat om speciaal samengestelde, bijzondere maten en vormen, samengesteld uit vrij lange "lamellen" of planken.

Omdat het mogelijk is de afzonderlijke lamellen voor het verlijmen te buigen, kan gelamineerd hout tot een drager van bijna elke gewenste vorm gemaakt worden, en in vrij grote afmetingen.

 

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen