Prefab HSB Berging bij nieuwbouw project?

Prefab HSB Berging

Prefab Berging Bergingen Houtskeletbouw Houten HSB Leverancier

Prefab HSB Bergingen Leverancier

Prefab HSB bergingen zijn een mooie aanvulling op de woning. Bij nieuwbouw van woningen zijn aannemers verplicht een prefab berging bij de woning te plaatsen. Deze berging kan vrijstaand worden geplaatst maar kan ook inpandig worden opgelost. De aannemer is verplicht om een berging van minimaal 5 m² te leveren. Bij seriematige rijwoningen wordt vaak door de ontwikkelaar of aannemer gekozen om vrijstaande prefab bergingen te plaatsen. Het is een geïndustrialiseerde prefab berging met standaard opbouw, afmetingen en materialen. De bergingen worden standaard uitgevoerd in de afmetingen 2 x 3 meter. De zes vierkantenmeter voldoet aan het bouwbesluit. Meestal wordt de fundering uitgevoerd met een LPV (licht prefab vloer). Dit is een betonbak welke een vorstrand heeft en vaak een kern van EPS isolatie. Deze kan op het zandbed en op palen worden geplaatst.

De berging zelf wordt gemaakt van houtskeletbouw. De wandelementen worden uitgevoerd met houten frames. Op deze houten frames wordt vuren houten gevelbekleding gemonteerd. Maar steeds vaker wordt ook gekozen voor alternatieven zoals; red cedar, cape cod, keralit, eternit, werzalit, enz. Hier hangt wel een ander prijskaartje aan. De uitvoering met vuren hout is vaak veel goedkoper. Het platte dak wordt voorzien van bitumen of epdm dakbedekking. De uitloop gaat met een pvc HWA richting het riool. De daktrim of kraal wordt veelal gemaakt van zink of aluminium. Een blank aluminium daktrim wordt het vaakst toegepast. In de berging zit een deur. Dit is een stompe deur met of zonder raam. In de berging brengt de aannemer meestal ook elektra aan. Een lamp met sensor en stopcontact zijn standaard.

 

De Houtskeletbouw BergingBergingen Berging Prefab Leverancier Houten Houtskeletbouw HSB Berging 

Uitvoeringen van de berging

Bergingen zijn er in vele soorten en maten. Voor de nieuwbouw zijn er een aantal standaard types welke meestal worden geplaatst. De architect heeft deze in de standaard sjablonen van Refit, Archicad of ander tekenprogramma geplaatst. Deze kunnen bij een nieuw project zo uit de bibliotheek geplaatst worden op de situatietekening. Soms worden de bergingen met afmetingen en opbouw verder uitgewerkt in de bestektekeningen set. De meest gebruikte uitvoeringen voor de standaard bergingen zijn:

• Enkele berging
• Dubbele berging (breed)
• Dubbele berging (lang)
• Geschakelde bergingen

 

Functies van de berging

De prefab houtskeletbouw bergingen kunnen gebruikt worden voor vele doeleinden. Het gebruik is sterk afhankelijk van de bewoner. De ene bewoner heeft andere eisen dan de andere. Veelal wordt de berging toch ingericht als opslagplaats voor allerlei bezittingen. De functies waarvoor een berging voor wordt gebruikt zijn:

• Opslag spullen
• Klusruimte
• Verblijfsruimte dieren
• Atelier

 

Fundering van de berging

Als er een prefab berging wordt geplaatst gebeurt dit op een fundering. In Nederland zijn een aantal ondergrond types waaraan de fundering wordt aangepast. Nederland is verdeeld in vijf types ondergronden:

Per type ondergrond wordt bekeken welk type fundering het meest geschikt is voor de te plaatsen HSB berging. De aannemer heeft de keuze uit een aantal standaard opties. Er kan gekozen worden om de fundering te laten leveren door de bergingen leverancier. Maar soms wordt er ook gekozen om dit te laten uitvoeren door dezelfde funderingsleverancier als de te bouwen rijwoningen. Als er bijvoorbeeld heiwerk nodig is kan het logischer zijn om dit gelijktijdig met de woning te laten uitvoeren. De prefab fundering voor de berging is dan al gelegd als de prefab HSB berging wordt geplaatst.

Berging Bodem Fundering Palen Zand Grond Klei

Funderingtypen prefab bergingen:

• Betonbandjes op zandbed
• Palen met houten ringbalk
• Kunststof blokken fundering
• Prefab betonfundering (LPV)

Voor welke funderingsmogelijkheid wordt gekozen is afhankelijk van een aantal factoren. De keuze voor de fundering wordt beoordeeld aan de hand de factoren; ondergrond, prijs, verwachtingen en kwaliteitsniveau. Deze keuze is bij ieder project weer een afweging. De prefab betonfundering kent de meeste voordelen. Deze kan geplaatst worden op alle ondergrond types, in combinatie met palen. De LPV heeft een goede afwerking en een hoog kwaliteitsniveau. Het enige nadeel is dat dit de duurdere keuze is.

 

Wanden van de berging

De wanden van de HSB bergingen worden gemaakt van vuren houten frames. Deze worden prefab gemaakt in de fabriek. De frames zijn zo ontworpen dat er een aantal standaard afmetingen en vormen zijn welke telkens opnieuw gebruikt kunnen worden. Met deze standaard wanden kunnen enkele, dubbele, en siermatige bergingen worden samengesteld. De wanden worden in de fabriek voorzien van windverbanden. Meestal gebeurt dit met een staal band wat tussen het frame en de gevelbekleding wordt geplaatst. De wand wordt hierdoor vormvast en blijft haaks. De wanden kunnen worden afgewerkt met gevelbekleding. De meest gebruikte bekleding is vuren houten rabat delen. Echter zijn er steeds meer opties voor de afwerking. Onderstaand een weergave van de keuzemogelijkheden.

Materialen voor de buitenafwerking:

Hout Kunststof Beplating
Vuren Rabat Keralit Rabat Rockpanel
Grenen Rabat Fortalit Rabat Trespa
Douglas Rabat HardiePlank Sidings Eternit Equitone
Lariks Rabat Eternit Sidings Duralmond
Red Cedar Rabat Eurotexx Staalbeplating
Modiwood Rabat Protex Garantie multiplex
WaxedWood Rabat Werzalit Polyester beplating

De keuze en kleur voor de gevelbekleding wordt door de architect en/of projectontwikkelaar bepaald. Als er een goedkope berging moet worden geplaatst zonder dat deze aan esthetische eisen hoeft te voldoen wordt gekozen voor de vuren houten rabat delen. Is er wat meer budget en zijn er strikte esthetische eisen dan kan er gekozen worden voor een alternatieve afwerking.

De wanden zijn verder niet geïsoleerd. Ook worden er geen folies en binnenbeplating toegepast. Uiteraard is dit vaak wel mogelijk tegen een kleine meerprijs. Omdat de berging zeer goed ventileert zijn er vrijwel nooit vochtproblemen. De bergingen hebben een zeer lange levensduur en kunnen jaren mee voor veel opbergplezier. Daarnaast zijn er een aantal opties mogelijk waarmee de prefab berging kan worden gepersonaliseerd.

 

Plat dak

Het platte dak van de berging wordt gemaakt van een houten balklaag met dakbeschot. Deze elementen worden prefab gemaakt. In de balklaag is afschot aangebracht voor de afwatering. Deze afwatering gaat meestal naar één zijde. Aan de lage zijde zit dan een uitloop naar de HWA. Er zijn verschillende afwerkingsmogelijkheden om het platte dak waterdicht te maken. De meest gebruikte waterdichte dakbedekkingsmaterialen zijn:

• Bitumen dakbedekking
• EPDM dakbedekking
• Liquid rubber

De dakbedekking wordt mogelijk op de bouwplaats of prefab in de fabriek aangebracht. De keuze voor de dakbedekking wordt gemaakt door de leverancier, aannemer, architect of ontwikkelaar. In sommige gemeenten is een sedum dak verplicht. Op de waterdichte onderlaag worden dan trays aangebracht waarin de sedum planten zitten. Deze worden op het dak geplaatst. Een sedum dak buffert water waardoor het riool minder wordt belast in geval van een stortbui.

 

Installaties

In de berging is het makkelijk als er ook een stopcontact aanwezig is. Omdat er nogal geklust wordt is het makkelijk om een wandcontactdoos te hebben. Daarnaast worden er steeds meer elektrische fietsen gebruikt. Het opladen hiervan kan dan in de berging geschieden. Omdat de bergingen meestal een dichte deur hebben zonder raam wordt er vaak ook een lamp gemonteerd. Om elektriciteit te besparen is deze voorzien van een bewegingsschakelaar. De meeste standaard prefab bergingen zijn uitgerust met:

• 2x Stopcontact
• 1x Lamp met sensor en schakelaar
• 1x Buienverlichting

 

Opbergsysteem

Een goede prafab berging is voorzien van een handig opbergsysteem. Omdat er in de berging veel spullen worden opgeborgen is het van belang dat het ergonomisch wordt ingedeeld. Planken die op een handige locatie kunnen worden gehangen worden veel gebruikt. Ook gebruiken mensen veelal stellingen welke bij de bouwmarkt worden gekocht. Deze stelling is een bouwpakket en er passen veel spullen in.

Meest opgeborgen spullen:

Fiets Steekwagen Bakfiets Ballen
Brommer Trampoline Scooter Werkkleding
Schep Fietshelm Hark Tuinbroek
Schoffel Opblaaszwembad Bladhark Verticuteermachine
Bezem Vuurkorf Parasol Bloemenrek
Snowboard Tuinkabouters Ski's Hogedrukreiniger
Surfplank Partytent Buitenboordmotor Terrasverwarmer
Heggenschaar Tuinsproeiers Grasmaaier Zonnescherm
Bladblazer Kunstmest Potgrond Compost
Tuinlantaarn Tuinmeubilair Kussens Onkruidbrander
Onkruidborstel Haardhout Snoeischaar Dakkoffer
Picknicktafel Bloempotten Zonnewijzer Waterslang
Tennisracket Hockeysticks Vlaggen Kruiwagen
Barbecue Weerstation Gieter Regenton
Sneeuwruimer Hooivork Skateboard Kratten
Voorhamer Verlengsnoer Kettingzaag Waterpomp
Flessen Lantaarns Gereedschap Hangmat
Prullenbak Werkbank Vuilcontainers Materialen
Grastrimmer Visspullen Emmers Keukentrap

 

Veranda/Luifel

Een veranda aan de prefab houtskeletbouw berging is een mooie optie. Veel mensen willen een veranda om onder te zitten. Daarnaast geeft dit een mooie uitstraling aan de standaard berging. De veranda's worden vaak prefab gemaakt en mee geleverd met de bergingen. De veranda bestaat uit een houten balklaag met een plat dak. Dit platte dak steunt dan weer af op twee fraaie (hard) houten palen. De bewoner kan ervoor kiezen om de balken en het plafond van de veranda een kleur te geven. Dit geeft een extra dimensie en een luxe uitstraling aan de prefab berging. 

 

Contact opnemen

Wij zijn een informatieve website voor houtskeletbouw, houtbouw en prefab. Wij hebben veel kennis in huis. U kunt ons bereiken via de email of via het contact formulier.

 

Houtskeletbouw Elementen